De menopauze…voor velen een nog ver van hun bedshow, voor anderen een naderend feit of reeds een welgekende fase. Ik hoor verschillende verhalen, opmerkingen en frustraties rond de menopauze.
Maar gelukkig ook positieve reacties en ervaringen.

De menopauze begint op de dag wanneer 1 jaar voordien je maandstonden zijn uitgebleven. Alle onregelmatigheden daarvoor vormen een periode; soms wel tot 10 jaar die in de volksmond ‘de overgang’ noemt ofwel de perimenopauze.
Daar we deze maand praten rond vrouwelijke energie en ik wens ik graag deze nieuwsbrief te wenden aan dit onderwerp. Uiteraard vooral rond het seksuele aspect tijdens deze periode en na de menopauze.

In de overgang verlaagt de productie van oestrogeen en progesteron stelselmatig zonder regelmaat of duidelijke stramien. Dit resulteert in onregelmatige maandstonden, dewelke minder of net heviger kunnen zijn. Bovendien zal seksueel verlangen ook mee fluctueren afhankelijk van de hormonenschommeling. Velen klagen van opvliegers en nachtelijk zweten of ook ‘vapeurs’ tussendoor.

Daarnaast behoren geheugenverlies, haarverlies, urineverlies, slapeloosheid, hoofdpijn, gewrichtspijnen, vaginale droogte, vermoeidheid, futloosheid, angsten, verminderde concentratie en vaginaal discomfort tot de meest voorkomende klachten. Een toch wel zeer zorgwekkende lijst…

Als jong meisje hebben we reeds vele jaren onzekerheid en instabiliteit rond de regels gekend; nu schuilt er opnieuw een even moeilijke periode om de hoek…. of toch niet ?

Daar slapeloosheid, emotionele mood swings en prikkelbaarheid een rechtstreekse invloed hebben op onze sex drive vind ik dit uiteraard een heel belangrijk onderwerp.

Extra hormonen nemen is voor mij helemaal uit den boze gezien het stijgend risico op borstkanker, hartvatenziektes, bloedklonters, hartinfarcten en dementie.
Gelukkig hoor ik veel dames melden dat ze zich super goed voelen. Volgens vele studies komt het er gewoon op aan om je seksuele energie op peil te houden en er een gezonde levensstijl op na te houden. Alcohol, tabak, koffie, pikante sauzen en stress zijn de boosdoeners. Soya producten, linzen, peulvruchten, kikkererwten, spruiten, fruit en groenten in het algemeen zijn aangewezen. Ook voldoende calcium en vitamine D houden de symptomen in toom.

Ik ben uiteraard geen dokter en zal klanten nooit advies geven rond hormoonsupplementen. Wel ben ik voorstander om zo puur en zo gezond mogelijk deze periode te overbruggen. Ik raad mijn klanten aan om seksueel voldoende actief te blijven. Op zekere leeftijd gaat ons tempeltje verouderen, verzwakken de bekkenbodemspieren en is de vaginawand minder rekbaar. Door net deze delen actief te houden blijft onze seksuele energie gezond en immuun en behouden we onze weerstand tegen infecties en ontstekingen.

Indien vaginale droogheid de reden is voor minder seks zou een lokale hormoontherapie de meest aangewezen oplossing zijn. Een vaginale oestrogeen behandeling (crème of ovules) verbetert de doorbloeding in de schede, maakt de vaginawand dikker en vochtiger. Dit is de meest veilige methode om te overwegen bij seksuele ongemakken. Zoals eerder meegegeven vervangt dit geen enkel medisch advies. 
Correct eten, voldoende bewegen en meer hart-vervullend de liefde bedrijven worden op zekere leeftijd cruciaal om vitaal, juicy en wijs de ouderdom tegemoet te gaan.
Belangrijk blijven voldoende zelfzorg, lichaamsbeweging, bekkenoefeningen, zelfbevrediging (of je nu al dan niet single bent), bewustzijnsontwikkeling, je eigen ritme vinden en je grenzen kennen op vlak van seksuele zelfkennis.

Misschien zijn er zelf geen grenzen! Weet me te vinden voor seksueel advies! Veel liefs Nathalie