Omarm je innerlijke moeder !

Je SEKSUELE IDENTITEIT wordt voor een groot deel beïnvloed door jouw verbinding met je innerlijke moeder. Je innerlijke moeder is NIET verbonden met je eigen moeder; wel kan het zijn dat je persoonlijke moederwonde en/of de collectieve moederwonde een impact heeft op je seksuele energie.

Wat is die moederwonde precies ? We kunnen tijdens onze ontwikkeling een reeks beperkende, geïnternaliseerde overtuigingen en patronen waarmaken die ontstaan rond de dynamiek met onze moeder. Deze beïnvloeden op hun beurt de manier hoe we naar onszelf kijken, naar elkaar en naar ons eigen potentieel.

Over de generaties heen worden vrouwen onderdrukt, klein gehouden, afgestoten, overbeschermd, ondergewaardeerd enz… Deze tendens zet zich bewust of onbewust , subtiel of ruwweg- ook verder tussen moeders en dochters – jawel in meer of mindere mate voor elk individu onder ons – ook nu nog anno 2022.

Het vormt een collectieve en persoonlijke wonde die een rechtstreekse invloed heeft op onze seksuele identiteit.

Wil je weten hoe ?

Indien jij een vage, negatieve of nefaste hechting had met je mama is het mogelijk dat je een grote moederwonde ontwikkeld hebt. LET OP deze kan je – zoals ikzelf gedaan heb – reeds (gedeeltelijk) geheeld hebben doorheen je ontwikkeling OF er heerst nog steeds een open wonde. Deze wonde heeft iedereen doordat de vrouw collectief reeds over generaties heen, in haar vrouwelijke en moederlijke energie ontkracht werd door onze patriarchale samenleving.

Hoe het ook zij deze wonde dien je te helen voor een gezonde seksuele energie maar nog veel belangrijker voor je zelfvertrouwen, je zelfwaardering en je zelfbeminning!

Ik schrijf hierna een paar stukken uit het boek – Het helen van de moederwond – van Bethany Webster waarin de schrijfster op een heel mooie en duidelijke manier omschrijft hoe vrouwen over de generaties heen het collectief trauma van moeder op dochter doorgeven!

Belangrijk is om je mama geen schuld te geven; indien je een dochter hebt kan dit boek jou helpen om de destructieve cyclus te doorbreken!

****

Je bent het kostbaarste bezit van jezelf. Je behoort jezelf toe. Om gezonde grenzen te hebben moet je met je eigenwaarde verbonden zijn, in het hart van je eigen waarheid verankerd zijn en bereid zijn om met respect en authenticiteit met degenen om je heen te communiceren. Het is een vaardigheid die je geleidelijk leert, traint en verfijnt.

Als innerlijke moeder help je je innerlijk kind inzien dat het verleden werkelijk tot het verleden behoort. Je doet dit door je bewust te zijn van de emotionele toestand van je innerlijke kind en door nieuwe keuzes te maken die laten zien dat de gevaren waarmee ze in haar vroege jeugd te maken kreeg, niet langer aanwezig zijn. Jij bent als innerlijke moeder in staat om voor je innerlijk kind te zorgen en haar dingen te geven die je moeder misschien niet kon geven.

Door met het innerlijk kind aan de slag te gaan, krijgen we onze levenskracht en innerlijke vrijheid terug. We horen allemaal het gevoel te hebben dat er om ons gegeven wordt en dat we worden bewonderd, bemoedigd, gekoesterd en gewaardeerd om de unieke persoon die we zijn. Dit schenkt ons meer zelfvertrouwen, nieuwe luchthartigheid en innige vreugde. Door van ons innerlijke kind te houden, krijgen we toegang tot onze essentie, onze waarheid en onze levenskracht op een manier zoals niets anders dat mogelijk maakt !

Verbind met je innerlijk kind, praat ermee, stel vragen, luister ernaar, wees empatisch voor jezelf, hou het innerlijk vast en leer het begrijpen op een eerlijke, bemoedigende en oprechte manier dat het verzekerd kan zijn van haar waarde en veiligheid in dit heden!

Door je moederwond te helen krijg je een onvoorspelbare energie! Let op; het is niet zo dat de moederwond zomaar verdwijnt terwijl we helen. De wond transformeert van een bron van pijn naar een bron van wijsheid die voedend is voor elk aspect van je leven. Mits ze verzorgd en geheeld wordt, onthult de wond zelf met perfecte timing alle doorbraken, verschuivingen en inzichten die nodig zijn om een nieuw leven en een nieuwe wereld te doen ontkiemen.

Legitimiteit is het fundamentele gevoel dat je de moeite waard bent en dat je goed bent. Indien je moeder niet in staat was dit gevoel jou ten volle te geven dan is jouw legitimiteit aangetast. We kunnen niet teruggaan in de tijd en dit gevoel alsnog ontvangen. We kunnen alleen om die gemiste kans rouwen en voor onszelf de innerlijke legitimiteit creëren waarnaar we zo snakken.

Je volle potentie benutten is zonder voorbehoud de moed opbrengen om de zuivere waarheid van jouw bestaan te leven en te belichamen ! Daar zijn wij elk als individu verantwoordelijk voor!

Wat houdt jou tegen om in overeenstemming met wat voor jou als waar aanvoelt te leven? Jij bent elk greintje ongemak of onbehagen waard dat het kost om over jezelf te beschikken, om van jezelf te houden! Het is de krachtigste vorm van intimiteit als geen enkele emotie of ervaring je van jezelf kan afzonderen. Dat is ware veiligheid en ware vrijheid!

Kom los van je ‘pleaser’-rol en verzoen met je kracht !

*****

Een paar stukjes vanuit een boek vol wijsheid 😉 het betreft de kern van onze liefdeskracht die wij hebben als vrouw en die we kunnen delen met alle vrouwen rondom ons; dochters, moeders, grootmoeders, kleindochters, vriendinnen, collega’s, klanten, geweldige dames in deze groep! 🥰🥰🥰 with love xxx

Vaardigheden

Gepubliceerd op

4 november 2022

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *