De invloed van onze cyclus

Onze cyclus heeft een grote invloed op ons energielevel. Anticonceptie reguleert veel maar is niet zonder bijwerkingen. In deze inspiratie tunen we in op de fasen in onze cyclus (zonder anticonceptie) en de invloed op ons libido. Verder peilen we naar ons lustgevoel voor en na de menopauze

.Het proces van de vrouwelijke cyclus is een samenspel tussen verschillende organen en hormonen in het lichaam. De hypothalamus en de hypofyse (in de hersenen) wisselen signalen uit met de eierstokken en de baarmoeder, door middel van verschillende hormonen.FSH (Folikel stimulerend hormoon)stimuleert de groei van een eiblaasje (follikel) waarin een eicel zit en zorgt tevens voor de aanmaak van het hormoon oestrogeen in de eierstokken. Het oestrogeen zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies gaat groeien. Als de hoeveelheid oestrogeen in het bloed hoog is, wordt hierdoor de afgifte van FSH geremd en de afgifte van LH gestimuleerd. Onder invloed van die grote hoeveelheid LH (LH-piek) treedt de ovulatie op, in het midden van de cyclus. De eierstokken gaan nu naast oestrogeen ook progesteron maken. Dit hormoon zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies voldoende voedingsstoffen gaat bevatten voor de eventueel bevruchte eicel. Dit wordt de luteale fase genoemd.Wordt de eicel niet bevrucht, dan daalt de hoeveelheid oestrogeen (daling na ovulatie) en progesteron (daling in week 4). De gevolgen van deze daling zijn de afstoting van het baarmoederslijmvlies en een bloeding (menstruatie). Daarnaast zorgt de lage oestrogeenconcentratie in het bloed ervoor dat de hypofyse opnieuw door de hypothalamus wordt geprikkeld om FSH en LH af te geven. De volgende cyclus is dan begonnen.

Deze hormonencyclus heeft een grote invloed op onze energie en onze sexdrive. De eierstokken en bijnieren produceren ook testosteron dewelke op zijn beurt ook ons libido beïnvloedt. Zoals je in onderstaand kader waarneemt kennen we een grote piek tijdens de ovulatie. In de andere fases van de cyclus kent de correlatie tussen de verschillende hormonen een invloed op onze sexdrive; deze is hoog de eerste 2 weken van de cyclus en daalt dan weer na de ovulatie.Rond de leeftijd van 45 jaar zien we veranderingen in onze cyclus.

De menopauze begint op de dag wanneer 1 jaar voordien je menstruaties zijn uitgebleven. Alle onregelmatigheden daarvoor vormen een periode; soms wel tot 10 jaar die in de volksmond ‘de overgang’ noemt ofwel de perimenopauze.

De overgang verlaagt de productie van oestrogeen en progesteron stelselmatig zonder regelmaat of duidelijke stramien. Dit resulteert in onregelmatige maandstonden, dewelke minder of net heviger kunnen zijn. Bovendien zal seksueel verlangen ook mee fluctueren afhankelijk van de hormonenschommeling.

Velen klagen van opvliegers en nachtelijk zweten of ook ‘vapeurs’ tussendoor. Daarnaast behoren geheugenverlies, haarverlies, urineverlies, slapeloosheid, hoofdpijn, gewrichtspijnen, vaginale droogte, vermoeidheid, futloosheid, angsten, verminderde concentratie en vaginaal discomfort tot de meest voorkomende klachten.Een toch wel zeer zorgwekkende lijst.

Als jong meisje hebben we reeds vele jaren onzekerheid en instabiliteit rond de regels gekend; nu schuilt er opnieuw een even moeilijke periode om de hoek…. of toch niet ?

Daar slapeloosheid, emotionele mood swings en prikkelbaarheid een rechtstreekse invloed hebben op onze sex drive vind ik dit uiteraard een heel belangrijk onderwerp. Ik voel mijn bevredigd seksleven in het gedrang komen…..Extra hormonen nemen is voor mij helemaal uit den boze gezien het stijgend risico op borstkanker, hartvatenziektes, bloedklonters, hartinfarcten en dementie.

Gelukkig hoor ik veel dames melden dat ze zich super goed voelen. Uit eigen ervaring en ook volgens de vele boeken die ik lees komt het er gewoon op aan om je seksuele energie op peil te houden en er een gezonde levensstijl op na te houden. Alcohol, tabak, koffie, pikante sauzen en stress zijn de boosdoeners.

Soya producten, linzen, peulvruchten, kikkererwten, spruiten, fruit en groenten in het algemeen zijn aangewezen. Ook voldoende calcium en vitamine D houden de symptomen in toom.

Ik ben uiteraard geen dokter en zal klanten nooit advies geven rond hormoonsupplementen. Wel ben ik voorstander om zo puur en zo gezond mogelijk deze periode te overbruggen.Ik raad mijn klanten aan om seksueel voldoende actief te blijven. Op zekere leeftijd gaat ons tempeltje verouderen, verzwakken de bekkenbodemspieren en is de vaginawand minder elastisch. Door net deze delen actief te houden blijft onze seksuele energie gezond en immuun en behouden we onze weerstand tegen infecties en ontstekingen.

Seksuele bevrediging of zelfbevrediging houdt ons juicy en happy. Heel ons endocriene systeem blijft gezond. Indien blijvende vaginale droogheid de reden is voor minder seks zou een lokale hormoontherapie de meest aangewezen oplossing kunnen zijn. Een vaginale oestrogeen behandeling (crème of ovules) verbetert de doorbloeding in de schede, maakt de vaginawand dikker en vochtiger. Dit is de meest veilige methode om te overwegen bij seksuele ongemakken. Zoals eerder meegegeven vervangt dit geen enkel medisch advies.

Correct eten, een gezonde energiedoorstroming, voldoende bewegen en meer hart-vervullend de liefde bedrijven worden op zekere leeftijd cruciaal om vitaal, juicy en wijs de ouderdom tegemoet te gaan.

Belangrijk blijven voor en na deze periode voldoende zelfzorg, lichaamsbeweging, bekkenoefeningen, zelfbevrediging (of je nu al dan niet single bent), bewustzijnsontwikkeling, je eigen ritme vinden en je grenzen kennen op vlak van seksuele zelfkennis. Misschien zijn er zelf geen grenzen!

Weet me te vinden voor seksueel advies. Onze Sweet en Juicy Soulsations zijn ideaal om ook je seksuele energie te bevorderen. Indien je seksueel obstakels kent, emotioneel of lichamelijk, dan kan ik jou helpen met coaching en energetische heling.

Veel liefs

Nathalie

Vaardigheden

Gepubliceerd op

15 maart 2022

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *