Familieruzies

FAMILIERUZIES, zo zijn er 1001 in zijn soort. Het kan je familie doen uiteenvallen of ook in je eigen gezin een drama veroorzaken. Meestal gaat het om financiële issues rond schulden of erfenissen. Maar evenzeer ontstaan er emotionele kloven omdat er familieleden er heel andere waarden en normen op nahouden. Vaak speelt er ook een sociale factor binnen de familie waarin er zaken niet transparant zijn, geheimen worden gekoesterd of taboes heersen.

Er kan zoveel tot chronische stress leiden waarin we ons dienen te beschermen. Afhankelijk van de situatie en de persoon jegens je familieconflicten hebt is het aangewezen om voor jezelf te zorgen en tijdelijk afstand te nemen. Erkenning van de achterliggende reden kan helpen om de omvang van het conflict beter te begrijpen. Wrok, verdriet en woede kosten veel meer energie dan acceptatie en empathie. Soms helpt het om je in de schoenen van de andere te zetten. Zijn de redenen van het conflict onaanvaardbaar, kan je niet open communiceren en je gevoelens en mening doen gelden is het aangewezen om een bemiddelaar onder de arm te nemen. Een gulden middenweg is vaak de beste optie voor beide partijen.

Indien het conflict wel oplosbaar is maak dan eens een lijstje op van de redenen waarom je geen ruzie meer wilt hebben. Dit helpt als houvast!Heb je het gevoel dat je niet gewaardeerd wordt ontdek dan even wie je bent zonder die persoon of familie die jou niet waardeert. Wanneer je gevoel van eigenwaarde afhangt van je ouders of van bepaalde familieleden dan staat jouw emotioneel welzijn continu op het spel! Bepaal wat jouw waarden en normen zijn! Wat jij belangrijk vindt in het leven en handel daarnaar! Op die manier ga je makkelijker van jezelf houden en vind je acceptatie en goedkeuring binnen jezelf. Wanneer je die waardering in jezelf vindt is het ook makkelijker om grenzen te stellen en op een rustige manier aan te geven dat je het ergens niet mee eens bent.

Anders is het wanneer je te kampen hebt met verslavingsproblemen binnen je gezin of familie. Ook psychiatrische problemen of persoonlijkheidsstoornissen kunnen jouw familiesysteem geheel ontwrichten. Indien je als kind bent opgegroeid in uiterst moeilijke situaties neem je behoeften, noden, trauma’s, angsten, wonden, wantrouwen mee naar een volgende generatie. Zo ontstaan er nieuwe problemen.

Vaak zoeken we troost door ‘een schuldige’ aan te wijzen. Veelal is er veel schuld door een bepaald persoon maar zelden kiest die persoon daar bewust voor. Het brengt ons ook geen meter vooruit ‘wie’ schuldig is of ‘hoeveel’ schuld er is. De oplossing ligt in het antwoord hoe je met het probleem omgaat. Hier heb je altijd verschillende keuzes en jij, jawel jij bent verantwoordelijk voor de keuze die je neemt.

Durf je geen keuze te maken, kan je geen keuze maken, ben je radeloos omtrent de gevolgen van allerlei keuzes die je hebt … weet dan dat je er niet alleen voor staat. Wees eveneens mild voor jezelf want keuzes maken is eenvoudigweg niet zo simpel! Laat je helpen met moeilijke keuzes, praat erover! Het is zelf mogelijk dat je geen keuze hoeft te maken!

Liefs Nathalie

Vaardigheden

Gepubliceerd op

14 december 2021

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *