Belangrijk in een relatieconflict

Wanneer er in een RELATIECONFLICT voor jou als vrouw iets ingewikkelder of complexer is dan voor de man dan is dat vaak omdat wij intenser beroepen op onze gevoelens. Indien deze niet volledig in lijn liggen met onze gedachten beginnen we te twijfelen, zijn we onzeker, voelen we spanningen, vermindert ons zelfvertrouwen of het vertrouwen anderen.

Een relatieconflict kan vaak gaan rond vertrouwensverlies, belangenverlies, verwaarlozing, lage waardering, bedrog, gezondheid, opvoedingsnormen, en zoveel andere….het ene conflict of gevoel heeft ook invloed op het andere….

Dit alles veroorzaakt pijn in ons hart, in een al dan niet reeds bestaande wonde, in onze buik, in heel ons systeem.

Wat de ene voelt of denkt is anders voor de andere partij; er is geen goed of juist; de vraag is hoe je ermee omgaat !

Van belang is om in te voelen op het volgende:

  • VRIJHEID: kunnen jullie beiden de ruimte vinden om elk jullie zelf te zijn, te doen en te voelen met al jullie plussen en minnen ?
  • OPENHEID: kunnen jullie alles delen met elkaar ? Wat je voelt, wat je denkt, wat je ervaart, verwondert en bezighoudt; voelen jullie zich elk hier veilig in?
  • KWETSBAARHEID: mogen jullie elk fouten maken; dit is immers groeien: steunen jullie elkaar voldoende in jullie groeiproces?
  • VERANTWOORDELIJKHEID: nemen jullie de volle verantwoordelijkheid voor je gedrag ? Vaak is gedrag ‘besmettelijk’; het zet zich verder in vergelijkbare vormen… Kan jij leerrijk in al jouw spiegeltjes (partner, kids) kijken of veroordeel jij jouw eigen gedrag ?
  • COMMUNICATIE: *als jij graag iets van je man gedaan krijgt; vraag je het dan als volgt ; Zou je willen …. en zeg je ook jouw belang erbij ? *mannen zeggen niet zo gemakkelijk ‘sorry’ zoals wij vrouwen dat doen; vind jij zijn ‘sorry’ in zijn lieve woorden, daden, intenties of attenties ? * Een man die zich zorgen maakt om iets is niet zo gemakkelijk aanspreekbaar; geef jij hem dan voldoende de ruimte om zelf eerst alles op een rijtje te zetten of wil jij dat maar al te graag doen in zijn plaats ? * Als hij een fout maakt zeg je dan van ; zie je wel ; ik heb je gewaarschuwd; je had maar beter moeten luisteren…. hij zal zich echter verdedigen in allerlei vormen en niets bijleren …. beter is hem zelf het inzicht laten krijgen. * Als hij iets goed doet of je bewondert hem om iets; zeg jij daar dan ook iets van; spreek je het uit ? Net zoals kinderen leren we sneller en liever bij via positieve feedback in plaats van negatieve.

Dit zijn 5 super belangrijke waarden in een relatie die je bij elk conflict even onder de loep kunt nemen; uiteraard ook in relatie tot jezelf. Het zet je aan tot zelfreflectie en bovendien bieden de antwoorden jou een manier om in vertrouwen en respect voor jezelf in te voelen en na te denken. Het vergroot de liefde, versterkt de verbinding en verhoogt het geluk in jullie relatie!

Vaardigheden

Gepubliceerd op

25 april 2022

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *