Ontmoet de ont-moeting

Bij deze laatste sessie rond relationele energie wens ik het te hebben over relationele burn-out. Net zoals bij een werkgerelateerdde burn-out is jouw energie dan helemaal opgebrand. Vaak gaan beide burn-outs samen of …. zijn ze oorzaak-gevolg van elkaar. Opgebrand geraken is een heel moeilijk, eenzaam en pijnlijk proces. Er opnieuw uitgeraken vaak nog veel moeilijker. Je geraakt er namelijk niet uit met enkel veel rust, afstand nemen van en zelfzorg.

Kijken we eerst even hoe je erin bent geraakt. Heeft het met grenzen te maken? Telkens je grenzen verlegd en jezelf aangepast aan de situatie ? Vaak gaan we onbewust grenzen niet aangeven omdat we eerst even geprezen worden, erkend worden met wat we allemaal doen. We houden vol en nog wat langer. En we passen ons aan…Wanneer je dan toch eens je grenzen aangeeft is het kwaad al geschied 😞.

Mensen die in een burn-out geraken zijn heel toegewijd. Zo kan je heel toegewijd zijn aan je werk maar ook heel erg aan je relatie. Je wilt er alles aan doen om een gelukkig samenzijn te bekomen. Je praat met elkaar, doet veel dingen samen maar zodanig toewijd dat je jezelf verliest. Dit doe je door continu compromissen te sluiten, continu grenzen aangeven (en ze ook verleggen), je wordt als het ware de andere(je partner dus) en je herkent jezelf niet meer 😞Moet jij nog meer je best doen? Moet jij nog meer geduld hebben? Mag jij niet zomaar opgeven ?Je bent je voeling met de realiteit kwijt. Je bent uitgeput fysiek en emotioneel, je voelt je lusteloos, futloos en neerslachtig. Je bent uitgehongerd op vlak van behoeftenbevrediging , je hebt ook altijd voor de zorg en behoeften van anderen ingestaan. Je voelt je waardeloos in je relatie : vaak heeft dit gevoel zich opgebouwd door verwaarlozing, wantrouwen, pijn, gekwetst zijn of de verbinding die gebroken is tussen jullie.

Hoe geraak je hier uit? Sommigen gaan uit elkaar, velen nemen een sabbatjaar. Afstand nemen van elkaar vind ik persoonlijk wel een zeer goed plan maar de opzet zal alleen maar slagen als elkeen zich in die periode zichzelf ook waarlijk terugvindt, als je open en trouw met elkaar kunt blijven praten, als beiden het geloof in de relatie blijven omarmen.

Van belang is dat je groeit in eigenliefde, in je zelfwaarderingsbesef. Het is een proces van vervulling en heelheid vinden in jezelf. Dit proces dien je ook te doen wanneer je uit elkaar bent gegaan ( en is dan soms nog moeilijker). Als je elkaar nog steeds kan liefhebben, waardering hebt voor elkaars troeven en fouten, respect hebt voor elkaar voor wie je bent en wat je doet dan hebben jullie nog zoveel voedsel om de relationele energie opnieuw op te bouwen. Beetje bij beetje. Zie jezelf eerst doodgraag vooraleer je wenst dat je partner dat doet. Omarm jezelf, zorg voor jezelf, hou van jezelf. Wordt verliefd op jezelf… Jouw ziel deelt zich vervolgens met andere zielen; jawel niet alleen je partner ziet je opnieuw, ook anderen rondom jou. Blijf bij jezelf en bescherm jouw energie; voedt het met alles wat je liefhebt en draag het naar een bewust en warme versie van jezelf. Je persoonlijke energie opnieuw opkrikken, gaat samen met jouw lichamelijke energie opkrikken. Je wilt opnieuw in je oerkracht staan, jezelf voelen, je vrouwzijn voelen, je sensuele energie voelen, ook jouw seksuele energie! Zie volgende thema’s !

Vaardigheden

Gepubliceerd op

28 september 2021

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *